E-mail cím:*

Babaúszás


Boldogság, nevetés, mondókák és a figyelemre nevelés, ez a Mattesz-módszer lényege.

Amikor 30 évvel ezelőtt megszületett Zsanett nevű kislányom, fiatal anyukaként és válogatott úszóként még elképzelni sem tudtam, hogy a babák a vízben külön életet élnek. Ekkor még semmilyen módszer nem létezett a babák úszására Magyarországon. Én intuitívan, csak anyai szeretetemmel és úszótudásommal fogtam bele a nagy vállalkozásba.

Kislányomat pár hónapos korában egy sporttáskában csempésztem be az egyik uszodába. Azt a pillanatot, amikor a táskából a vízbe raktam, 30 év után sem tudom elfelejteni. És neki is életre szóló élményt adott, mivel a mai napig a víz az életeleme. Így nem volt meglepetés, hogy szintén az úszóoktatói hivatást választotta.

30 év múltával az egykori babaúszóim most szülőként térnek vissza hozzám gyermekeikkel és csupa pozitív tapasztalatokat osztanak meg velem.

Ma már minden érdeklődő szülő tudja, hogy a vízben való mozgásnak csak jótékony hatásai lehetnek. Minden vízi foglalkozásunk elsődleges célja a víz szeretete és a vízbiztonság megszerzése.

 

Babaúszás, Mattesz-módszerrel


A magzati lét után a víz megnyugtató élmény biztosít a babáknak és a foglalkozások során pedig a sok inger nem csak a babát fejleszti, hanem erősíti a baba és a szülő közötti belsőséges kapcsolatot.

A vízben vidáman lubickoló, elmerülő csöppség minden szülő álma, vágya, szerencsére ma már babaúszó foglalkozásokkal sok helyen találkozhatunk és mára méltán elismert a magyar babaúszás külföldön.
Azonban a babának sem mindegy, mi történik körülötte, ezért fontos, hogy néhány dolgot szem előtt tartsunk, mielőtt bármilyen foglalkozáson részt vennénk.

 

A Mattesz-módszer lényege

 • a foglalkozások kis csoportban zajlanak, max. 6 baba és 6 szülő,
 • vízhőfok min. 31, max. 33 fok,
 • az oktató mindig a vízben van a babákkal és a szülőkkel együtt, hogy közelről koordinálhassa a feladatok végrehajtását,
 • nem a víz alá nyomás (merülés) az elsődleges szempont, hanem a mondókákon, mozgatásokon keresztül az ingerek adása, mely nagyban elősegíti a baba szárazföldi mozgásának fejlődését, további cél a víz szeretete és a vízbiztonság megszerzése,
 • az óra előtt minden alkalommal bemelegítés van,
 • az úszás alatt a babák életkoruk függvényében egyéni feladatsorokat hajtanak végre,
 • a foglalkozás végét pedig az elköszönés és a lezárás, a dicsérő értékelés jelzi,

 

A foglalkozások során folyamatosan szem előtt tartom a baba életkorát és egyéni adottságait, így ennek függvényében haladok a gyermekkel és alakítom ki a kezdő, középhaladó és haladó csoportokat. Rendszeresen heti kétszeri foglalkozással a gyermek fejlődésében látványos változások figyelhetőek meg. Egy foglalkozás időtartama 30 perc, mely jelentős koncentrációt igényel mind a babától mind pedig a szülőtől is. Érdemes a foglalkozást követően még 15-20 percet továbbra is a vízben tölteni a babával, mert ilyenkor a „munka” után jöhet a játék.

A babaúszás egy speciálisan kialakított változata a családi baba- és manóúszás. Ez a program mindkét szülő részvételével történik a vízben, ahol játékos feladatok vannak, színes segédeszközökkel és így különleges élményt nyújt a babának, a mamának és a papának is. Ahogy minden foglalkozásunkon, úgy itt is a Mattesz-módszerrel egy tudatosan kialakított feladatsorral egy speciális nevelési programot hajtunk végre a vízben.

 

 

 

A foglalkozásokon való részvétel feltételei

 

 • a baba a foglalkozás előtt fél órával már ne egyen
 • speciális, 3 rétegű, mosható úszóbugyi, melynek pántjai a baba derekán és combján állíthatóak (helyszíneinken több színben és méretben beszerezhetőek, részletek itt >>)
 • törölköző
 • szülőnek fürdőruha, papucs
 • babának és mamának úszósapka

 

Babaúszás, Mattesz-módszer

 

Minden helyszínünk megfelel az elvárható ÁNTSZ előírásoknak. Bármilyen kérdésed, kérésed felmerül, kérdezz és keress bátran.

Bízva abban, hogy az életetek szeme fényének a legszebb élményeket adhassam, várom jelentkezéseteket és a személyes találkozást.

 

Időpont, helyszín

 

 

 

Érdeklődés, időpontegyeztetés

Csilla néni
mobil: (06) 20 944 8533 vagy email: vizipokse@gmail.com